Klikkertræning har navn efter et værktøj, kaldet en "klikker", som vi bruger som signal for, at den adfærd hunden lige har udvist var korrekt, og der kommer nu en belønning. Selvom det kaldes at klikkertræne, behøver man ikke nødvendigvis bruge en klikker, man kan også vælge et ord eller en lyd som signal i stedet.
Klikkertræning har rod i viden om hvordan indlæring foregår hos vores hunde, hvilket gør det til en både effektiv og tillige sympatisk måde at træne på, da vi fokuserer på at give vores hund alle forudsætninger for at have succes i sin træning.
Klikkertræning er baseret på 4 kernepunkter:
- Vi bruger udelukkende positiv forstærkning af ønsket adfærd, og ignorering af uønsket adfærd
- Fordelene ved dette er at vi opnår en ivrig hund som kun forventer gode ting fra os, bliver meget opmærksom på at læse vores signaler og som vil holde sig tæt til os fordi den hurtigt lærer at det er her alt det sjove sker
- Vi bygger på hundens eget initiativ og bruger så lidt hjælp som muligt til, at få ny adfærd frem
- Fordelen ved dette er at vi får en hund som er ivrig efter at ”vise os hvad den kan” og opnå belønning. Det er igen en hund i kontrol med situationen, hvilket giver selvtillid og tillid til alt det gode der kommer fra fører.
- Adfærd som hunden selv har tilbudt er hunden hurtigere til at lære, og den sidder bedre ”på rygraden” hos hunden, og bliver husket bedre selvom den ikke bliver trænet et stykke tid.
- Hjælpemidler vi kan bruge til at få ny adfærd frem hvis ikke det sker frivilligt: targets, lokning eller miljø. Fælles for dem alle tre er at det er vigtigt at fase dem ud så hurtigt som muligt så hunden ikke bliver afhængig af at disse hjælpemidler er tilstede for at kunne udføre adfærden. F.eks. hunden kan godt lægge sig i kurven selvom vi ikke vifter en godbid foran dens næse.
- Vi bruger en betinget forstærker systematisk og konsekvent
- Den betingede forstærker er vores klikker. Vores klik med klikkeren fortæller vores hund at det den foretager sig LIGE I DET ØJEBLIK KLIKKET LYDER er adfærd som bliver belønnet – for den adfærd vil vi gerne se mere af.
- Vi kan ikke altid nå at belønne vores hund med en godbid i lige præcis det rette sekund den udfører en adfærd vi ønsker, men vi kan med klikken fortælle vores hund at det var korrekt, og nu kommer der derfor en belønning. Klikkeren er altså et løfte om at nu kommer der en godbid.
- Klikkeren er den samme lyd hver gang og dette gør det nemt for vores hund at forstå budskabet når først vi har betinget klikkeren
- Klikket skal lyde præcis når hunden udfører den ønskede adfærd
- Belønning skal falde SENEST 3 sek. Efter der er klikket
- Klikkeren skal IKKE bruges for at få hundens opmærksomhed
- Klikkeren bruger vi når vi indlærer ny adfærd. Når adfærden er sikker og der er signal (kommando) på, behøver vi den ikke længere.
- Man behøver ikke nødvendigvis bruge en klikker for at klikkertræne. Man kan sagtens bruge et særlig tydeligt ord eller en lyd hunden nemt adskiller fra andre ord. Dette kunne f.eks. være "tjek", "godt!", "Ja!" eller lign.
- Vi fokuserer på den adfærd vi kan SE– for det er de eneste komponenter vi kan ændre på
- Vi kan ikke læse hundens tanker, men vi kan læse dens adfærd. Vi kan se hvad hunden gjorde for at få en belønning (adfærden), om vi klikkede på det rigtige tidspunkt (timingen), hvor ivrig/glad hunden blev for belønningen (belønningskvaliteten) eller hvor lang tid der går mellem hunden belønnes (belønningsfrekvensen).
Vi kan rent faktisk påvirke hundens sindstilstand ved at klikke for bestemt adfærd. Vi kan f.eks. påvirke vores hund til en rolig sindstilstand ved at klikke for adfærd der giver ro såsom at lægge sig ned, at gabe eller at blinke. Dette er avancerede færdigheder som vi ikke kommer til at beskæftige os med, men the sky is the limit når man klikker.
Der findes 4 konsekvenser som vores hund kan opleve når den udfører en adfærd:
- Den kan opnå noget behageligt – ros, en godbid, sjov leg, et dejligt sted at sove
- Den kan miste muligheden for noget behageligt, altså at belønningen fjernes
- Den kan opleve noget ubehageligt – blive skældt ud, hevet i halsbåndet, blive låst inde
- Den kan undgå noget ubehageligt – sætter sig ned for at undgå at blive presset ned på numsen, afleverer skoen for at undgå at blive nevet i øret
I klikker-træning arbejder vi KUN med de to første konsekvenser: vores hund kan via sin adfærd opnå en klækkelig belønning, eller den ignoreres, hvis ikke den udviser den adfærd vi ønsker.
Ved kun at anvende disse to konsekvenser skaber og opretholder vi et godt forhold og samarbejde med vores hund, samtidig med at vi lærer den at deltage aktivt i sin egen læring og at den faktisk har kontrol over situationen (den kan via sin adfærd ”få os til” at klikke og dermed belønne med noget godt). En hund i kontrol er en hund med selvtillid, ro og entusiasme – og altså en hund der kan og vil lære.
Det er sådan vi godt kan lide at træne hos Stevns Hundesport - fordi det skal være sjovt for BÅDE fører og hund, at gå til hundetræning!
Vil du gerne vide endnu mere om klikkertræning og komme godt i gang? Så skal du da tilmelde dig vores online kursus "Basis Klikkertræning - kom godt i gang!"